Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ο ...κ. Πρόεδρος

Η πρώτη αίτηση για δουλειά όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, έγινε σε ένα οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μια προκήρυξη με αρκετά εξειδικευμένο αντικείμενο, που όταν την είδα νόμιζα ότι κάποιος ...φύλακας άγγελος συνηγορώντας στην απόφαση μου να μείνω στην πατρίδα, είχε κάνει copy paste το αντικείμενο των σπουδών μου. Απεδείχθη βέβαια ότι δεν ήταν ...ακριβώς ο δικός μου άγγελος...
Κατέθεσα λοιπόν πτυχία, τίτλους σπουδών, εντόπια και αλλοδαπά και με την βεβαιότητα ότι ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΩ κατά πολύ τα προσόντα της προκήρυξης -που αν και το αντικείμενο ήταν αρκετά εξειδικευμένο ως μοναδικό προαπαιτούμενο είχε μόνο πτυχίο ΑΕΙ- και περίμενα τα αποτελέσματα.

Όταν τα αποτελέσματα ...βγήκαν, έμεινα άναυδη.
Το εξαιρετικά «ενδιαφέρον» της ιστορίας ήταν ότι ενώ προκηρυσσόταν μία μόνο θέση υπήρχαν δύο επιτυχόντες και εγώ είχα κριθεί 1η επιλαχούσα.
Το να μάθω τα τυπικά προσόντα των δυο επιτυχόντων ...της μιας θέσης, στάθηκε λίγο δύσκολο, αλλά απαιτησα και τα ...έμαθα. Πτυχίο ΑΕΙ. Τελεία. Ακόμα και ο βαθμός πτυχίου τους, ήταν πολύ κάτω από τον δικό μου.

Προσπάθησα να κλείσω ραντεβού με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, στάθηκε αδύνατο. Κατσικώθηκα λοιπόν στον προθάλαμο του γραφείου του, περνώντας πολλές ώρες με το να χαζεύω τις ξανθές γραμματείς που μεταξύ των κουδουνισμάτων των τηλεφώνων αντάλλασσαν πληροφορίες για ζώδια, ωροσκόπους, δίαιτες και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα. Δυστυχώς τα πιο ενδιαφέροντα, τα έλεγαν πολύ χαμηλόφωνα και έτσι δεν έμαθα ποτέ γιατί ο Γιάννης δεν πήρε τηλέφωνο ή ο Κώστας δεν θέλει να πάει weekend στο Ναύπλιο.
Αρνήθηκα να δω τους περιφερομενους συμβούλους και 2 μέρες μετά με δέχτηκε ο κ. Πρόεδρος.
Θυμάμαι πολύ έντονα ότι διασχίζοντας το γραφείο του, πριν καν φτάσω να τον χαιρετήσω και να του συστηθώ, είχε ήδη αρχίσει να μου λέει «Ξέρω ότι έχετε δίκιο, αλλά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς!!!!!!!!!!»
Πριν προλάβω να αρθρώσω μια κουβέντα μου έδωσε την ...λύση. «Θα σας στείλω σε ένα συνεργάτη μου να αφήσετε τα στοιχεία σας(αυτόν που είχα ήδη αρνηθεί να με ...εξυπηρετήσει) και η επόμενη θέση που θα προκύψει οπουδήποτε, μα ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ(!!!!!!!!), σας υπόσχομαι ότι θα είναι δική σας, είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου». Θυμάμαι το χαμόγελο του, βιασμένο μεν, αλλά μεγάλο και αυτάρεσκο. Ε, ρε και πόσο γρήγορα λύνει η διοίκηση τα προβλήματα της.... Προπαντός αποτελεσματικότης!!!!

Θυμώνω πολύ σπάνια, στην πραγματικότητα αρνούμαι να θυμώσω και ακόμα πιο ειλικρινά ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δώσω την χαρά σε κάποιον που με έκανε να θυμώσω να το καταλάβει. Αλλά εκεί ΘΥΜΩΣΑ. Και οι άνθρωποι που θυμώνουν σπάνια, όταν θυμώσουν ...θυμώνουν ΠΟΛΥ.

Είδα τον ...κ. Πρόεδρο, τέως Πρόεδρο πια, σε μια εκδήλωση, κάποια χρόνια μετά, να γλυφοστριφογυριζει και να ψαρεύει ψηφοφόρους. Αδίκως όπως τελικά αποδείχτηκε, όσους κι αν βόλεψε... δεν του έφτασαν. Μου ήταν αδύνατον να αντισταθώ στον πειρασμό να μην τον χαιρετήσω. Αλλωστε μακροπροθεσμα μου ειχε κάνει τελικά ...καλό. Δεν χρειαζόταν να του θυμίσω καν το όνομα μου. Με θυμόταν. Τιμή μου...κ. Πρόεδρε.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος των Κυβερνήσεων ήταν το Κομματα. Και αυτός ειναι αυτή την στιγμή και ο μεγαλυτερος αντιπαλος του ΓΑΠ. Το Κομμα.
Τα Κόμματα, ...ΘΕΩΡΗΤΙΚΏΣ έχουν μόνο ένα σκοπό. Την παραγωγή πολιτικής, την ζύμωση πολιτικών θέσεων και απόψεων, την σύγκρουση πάντα σε πολιτικό επίπεδο, την επικοινωνία του μηνύματος του Κόμματος στην Κοινωνία και αντίστροφα την μεταφορά του μηνύματος της Κοινωνίας στο Κόμμα.
Στην πράξη τα Κόμματα έγιναν σταβλοι καρεκλοκενταυρων, ανθρώπων που σφάζονται για το πιο βουλευτή, πολιτευτή, δήμαρχο, θα προωθήσουν, περιμένοντας ...απτά ανταλλάγματα, και το πιο σημαντικό, τα Κόμματα έγιναν εργοστάσια που παράγουν νταβατζηλίκι, προστασία, καρέκλες και εκδουλεύσεις.
Όποια διαδικασία απειλεί αυτά τα άτυπα αλλά τόσο ισχυρά «κεκτημένα» τους, τους χαλάει τη σούπα. Μια χρυσοφόρα σούπα. Την σούπα της ζωής τους.

Βλέποντας την προκήρυξη πολιτικών θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων, θυμήθηκα τον δικό μου...κ. Πρόεδρο, που χρωστούσε στο Κόμμα που τον έβαλε να φυλάει τις δικές του Θερμοπύλες.
Ναι, έχει πολλά προβλήματα αυτή η διαδικασία με τόσο στενά περιθώρια χρόνου (ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να επανδρωθεί άμεσα), έχει κίνδυνους, έχει ανακολουθίες, έχει λάθη, έχει στοιχεία ερασιτεχνισμού. Αλλά ... ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Είναι ένα πρώτο βήμα. Είναι μια ρήξη με καθεστηκυίες λογικές από ιδρύσεως ελληνικού Κράτους. Μπορεί να μην δουλέψει, μπορεί να μην επανδρωθεί ο κρατικός μηχανισμός με ότι πιο κατάλληλο, μπορεί να γίνουν λάθη, μπορεί πολλοι να εκμεταλευτουν τα λάθη, αλλά και πάλι δεν πειράζει. Ένα βήμα... Ας περιφρουρηθεί, ας χαιρετιστεί όπως ακριβώς του αξίζει σαν τέλος εποχής.
Οι επαγγελματίες των κομματικών μηχανισμών, ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν και ήταν ολέθριο. Αν κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτό το βαλτωμένο τοπίο, ας αλλάξει και ας γίνει η αλλαγή και πιο ερασιτεχνικά.

Κι αν επιτέλους το προϊόν που χρόνια ολόκληρα πουλάνε οι κομματικοί μηχανισμοί, δεν θα έχει πια αντίκρισμα, ...δαρβινικά θα εξελιχθούν και τα Κόμματα. Δεν θα παράγουν πια νταβατζηλίκι και χειροκροτητές, θα παράγουν ΠΟΛΙΤΙΚΉ. Κοινώς με ένα σμπάρο... δύο τρυγόνια.

23 σχόλια:

OnWine είπε...

Υποθέτω ότι, είτε η μνήμη ασθενής, είτε ανύπαρκτη, λόγω του ότι πιθανόν δεν έζησες την περίοδο της λαίλαπας που λεγόταν Ανδρέας στην Δημόσια Διοίκηση.

Εκανε ΠΟΛΛΑ ο μακαρίτης γιά να την διαλύσει, αλλά το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όλων ήταν η κατάργηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων.

Τι ήσαν οι Γενικοί Διευθυντές?

Μα... αυτό που λέει ο όρος. Mε την διαφορά, ότι προέρχονταν από την ιεραρχία του υπουργείου, δεν ήσαν "φυτευτοί"... Και προερχόμενοι από την ιεραρχία, έχοντας ζήσει ΕΝΑ υπουργείο επί δεκαετίες, έχοντας περάσει από ΟΛΕΣ τις θέσεις, ήξεραν τα του υπουργείου τους απ' έξω και ανακατωτά...

Και ήρθε ο Ανδρέας, και επειδή δεν μπορούσε να τους απολύσει, κατάργησε τον θεσμό! Γιατί, λέει, ήσαν όλοι δεξιοί! Λες και τότε, δεν ήtan όλη η διοίκηση δεξιά!. Kαι έτσι, αποκεφάλισε την ιεραρχία, και ξεκίνησε το μπάχαλο της δημόσιας διοίκησης που ξέρουμε τώρα...

Αν λοιπόν ξαφνικά ο Γιωργάκης έγινε ...Γιώργαρος, και απέκτησε εν μιά νυκτί ...προσόντα, ας επαναφέρει τον θεσμό των Γενικών Διευθυντών. Και αν του πέφτει ...βαρύ, ας αφήσει τις δημοκρατικότητες και τους διαγωνισμούς του κώλου, και ας ΔΙΟΡΙΣΕΙ αυτούς που ΕΚΕΙΝΟΣ θέλει, και με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί. Το μόνο που μπορείς να του ζητήσεις, Κατερίνα, είναι να διαλέξει ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ!!! Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, και στοχέυουν σε μιά ΕΠΙΦΑΣΗ δημοκρατικότητας και αντικειμενικότητας, που ΚΑΘΟΛΟΥ δεν χρειάζεται.

Ας θυμηθούμε ότι το πρόβλημα της ΝΔ δεν ήσαν οι ...δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά τα ΛΑΜΟΓΙΑ που εν γνώσει της διόριζε.

katerina είπε...

Μα Σχολιαστή, Γενικοι Διευθυντές υπάρχουν και σήμερα.

Πραγματικά δεν έχω καμια εικόνα της δημοσιας διοικησης επι Ανδρεα Παπανδρεου. Μάλιστα το γεγονός που εγώ αναφερω στην αναρτηση μου, ήταν επι Πρωθυπουργίας Σημιτη.
Οι Γενικοι Δ/ντες σημερα ζουν και βασιλευουν, και σε κάθε, όχι μονο αλλαγή Κυβερνησης, αλλά ακομα και αλλαγή Υπουργου, οι Γενικοί Δ/ντες αλλάζουν και ειναι οι κομματικοι εγκαθετοι που τα υπηρεσιακά συμβουλια(άλλη σπηλια κομματαρχών) προτεινουν και ο Υπουργός... εγκρινει. Κοινώς, μπορεί να μην ειναι ειναι μετακλητοι, αλλά το αλισβερισι γινεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Τα γνωστά ....απο τα υπογεια στα ρετιρε και τουμπαλιν.

Δεν ξερω πως έπαιρναν τότε την θέση του Γενικου Δ/ντη, ποια ήταν τα κριτηρια της διοικητικής πυραμιδας, αλλά τωρα οι Γενικοι Δ/ντες ειναι πολύ πιο κομματικά «προστατευμένοι» ακομα και απο τους Γενικους Γραμματείς.

Σχολιαστή, ασφαλώς και πρέπει να επιλεγουν να στελεχωσουν τον κρατικό μηχανισμό, αυτοι που έχουν όχι μονο τεχνοκρατικά προσόντα αλλά και ΠΟΛΙΤΙΚΆ(κάποτε να διαχωρισουμε το πολιτικά απο το κομματικά). Κια επειδή δεν ειμαι τόσο αφελής πιστευω ότι ασφαλώς και θα υπάρξουν κομματικά κριτηρια, αλλά όχι ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΑ.
Και πιστευω στην εξελιξη, κάποτε θα κατεργηθούν και αυτά. Οι εποχες θα τα καταργησουν, όχι μονο η πολιτική βουληση.

Αλλά σε αυτό το τόσο τραγικό τοπίο, που ακομα και ο κλητηρας πρέπει να ...έχει..., ειναι ένα πρωτο βήμα. Ειναι έστω μαι εκφρασμένη θέληση, του να σταματήσει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της διοικησης με το Κομμα.

Όλοι, και κυριως οι ίδιοι που υποστηριξαν το ΠΑΣΟΚ, εγκαλουν το Γραφείο Πρωθυπουργού για προχειροτητα. Εγώ η πονηρή, λέω ότι αν πραγματικά ήταν μονο σταχτη στα μάτια, θα ειχε μεγαλυτερο «επαγγελματισμό» το εγχειρημα.
Προκειμένου να σταματησει αυτή η αισχρή κομματοκρατία, που ισοπεδώνει τα πάντα, που έκανε το Κρατος φεουδο ηλιθιών και λαμογιων, που αποθεωνει τους μετριους και που μας οδηγησε να θεωρουμε την αριστεία, βαρίδι, ας τους πάρει και απο τον πλανήτη ΑΡΗ. Αλλωστε το γεγονός ότι μονο το πρωτο 24ωρο, έγιναν 3.500 χιλιαδες αιτησεις, αυτό δηλώνει ότι ο κοσμος πιστευει. Αλοιμονο σε όποιον πάει να ξεγελάσει τόσο άγαρμπα τον κόσμο.

OnWine είπε...

Φαίνεται ότι λέω... δύσκολα πράγματα.

Μίλησα γιά Γενικούς Διευθυντές από την ιεραρχία, μη "οριζόμενους" από τον εκάστοτε υπουργό, ακλόνητους από κάθε αλλαγή κυβέρνησης.

Το άλλο που ισχυρίζομαι, είναι ότι, με την δουλειά που κάνουν οι Γ.Γραμματείς (ουσιαστικότερη δουλειά από τους Υπουργούς!) θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Οι διαγωνισμοί τι θα εξασφαλίσουν που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός? Απλά, πρέπει κάποτε να ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ οι καλύτεροι! Ισως σου ακούγεται περίεργο, αλλά προτιμώ "ημέτερο" άξιο, παρά άξιο "μη ημέτερο", που υποτίθεται ότι επιλέχτηκε "αμερόληπτα" και που, ουσιαστικά απαλάσσει της ευθύνης επιλογής τον πρωθυπουργό!. Ετσι, αν μας προκύψει "λαμόγιο" θα πούμε "ε, τι να κάνουμε, λάθος της επιτροπής επιλογής ήταν!".

Προσωπικά, αυτές οι "δημοκρατικές διαδικασίες" γιά επιλογή ανθρώπων που θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική της κυβέρνησης, μου φαίνονται τουλάχιστον αστεία και ασφαλώς ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ υποκριτικά!

katerina είπε...

Σχολιαστή κάνεις λάθος.

Όπως και σε καθε διοικητική πυραμίδα με κάποιον τρόπο πρέπει να γινεται η επιλογή. Δεν ξέρω ποια ήταν τα κριτηρια 25 χρόνια πριν, αλλά μπορώ να τα φανταστώ και πιστευω ότι θα ήταν τα ίδια με τα σημερινά.
Το ζητουμενο δεν ειναι το ειδος της διαδικασίας, το ζητουμενο ειναι η ΌΠΟΙΑ διαδικασία να διαφυλαχτεί.Και όχι το γραμμα αλλά το πνευμα της διαδικασίας.

Όσο για το αν οι Γενικοι Γραμματείς κανουν ουσιαστικότερη δουλειά απο αυτή των Υπουργών, εδώ θα ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ κάθετα. Οι Γ.Γ. καλουνται να διοικησουν και όχι να χαραξουν πολιτική. Όταν βέβαια οι Γ.Γ. ειναι ειτε οι άνθρωποι των μηχανισμών, ειτε τα τσιρακια κάποιων, προφανώς και θα ασκησουν εξουσίες που υπερβαινουν τα όρια που προβλέπονται. Όταν οι ΓΓ δουλευουν σαν τον Γκρουεζα, προφανώς και θα ειναι «σημαντικοι».
Ειναι μεγάλη κουβέντα για το αν οι ΓΓ, πρέπει να προερχονται απο την ιεραρχία ή όχι. Θεωρητικά θα συμφωνουσα με το να ειναι υπάλληλοι καριέρας, επειδή όμως η κατασταση ΄στον Δημόσιο τομέα ειναι ΤΡΑΓΙΚΗ, αυτή την στιγμή ΠΡΕΠΕΙ οι ΓΓ να ειναι μετακλητοι, αλλιώς τα πραγματα θα ήτνα ακομα χειροτερα.
Όταν θα αλλάξει αυτή η νοοτροπια που ειναι καθεστώς πια, μπορουμε να το ξανασυζητησουμε.

Τωρα Σχολιαστή, ειναι πολύ ευκολο, ότι και να γινει, να αντιμετωπιζεται με δίκες προθέσεων και με δευτερες σκέψεις. Αλλα όσο ευκολο ειναι άλλο τόσο και επικινδυνο. Ειναι ο πιο σιγουρος τρόπος για να μην αλλάξει ποτέ, τίποτα. Η κριτική κάποτε θα πρέπει να στηριζεται σε ΓΕΓΟΝΟΤΑ και όχι σε ..θεωρίες συνομωσίας. Φανταζομαι ότι όλοι θα έχουμε παρα πολύ χρονο να ασκησουμε κριτική, αλλά επι ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.

Xavier είπε...

Παρεπιπτόντως, αφού είχες καταφέρει να βρεις τα προσόντα των επιτυχόντων, με προσφυγή στη δικαιοσύνη πολύ πιθανό να δικαιωνόσουν. Άσχετα απο την γενικότερη ασυδοσία, υπάρχουν νόμοι.

Στο γενικότερο θέμα της ανάρτησης, η κίνηση αυτή μου φαίνεται γελοία μέσα στη προχειρότητά της. Ποιος ξέρει, ίσως να κάνω λάθος.

τσότσος είπε...

Είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Κατερίνα, αυτό το βήμα και, γαμώτο, βαρέθηκα τους μεμψίμοιρους που άρχισαν ήδη την κριτική για προχειρότητα (πού την είδαν;), λαϊκισμό (πού τον είδαν;) κλπ.
Δηλαδή τί έπρεπε να γίνει για να προσληφθούν ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ οι γγ υπουργείων/περιφερειών; Να δώσουν χέρι με χέρι τα βιογραφικά τους τον 21ο αιώνα) στον "κατάλληλο" κομματάρχη; Αμάν πια...
Η μόνη περίπτωση ξεφτίλας θα είναι αν η διαδικασία αυτή είναι φύλλο συκής για να προσληφθούν οι "ημέτεροι". Θα το μάθουμε...
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

akrat είπε...

καλημέρα καλή εβδομάδα...
γίνονται τέτοια στο ελληνικό κράτος??????????????????????????????
απίστευτο..

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Κατερινα, καλώς σε βρήκα.
Πίστεψέ με, καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλεις να πεις με την ανάρτησή σου.
Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού είναι σίγουρα κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν της λείπει η προχειρότητα.
Έλα να δεις την άποψη μου για το θέμα.
http://kaliteros.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

katerina είπε...

Xavier, εγώ θα αντιστρεψω το ...ερωτημα. Ακριβως επειδή έχει σημεία προχειρότητας, που ευκολα δίνουν σημεια για να "πατησει' κάποιος (και βασικά τα ΜΜΕ) εμενα μου δηλώνει καλές προθέσεις.

Δεν παραγνωριζω ότι ο δρόμος για την κολαση ειναι στρωμένος με ...καλές προθέσεις. Δεν παραγνωριζω ότι πολύ συχνά το φαρμακο για την ασθένεια έχει μεγαλυτερες παρενεργειες και ειναι εξισου επικινδυνο με την ίδια την ασθένεια.
Αλλά, χαιρομαι και χαιρετιζω την πρωτοβουλία, όχι γιατί έτσι ξαφνικά και ευκολα θα αντιμετωπιστουν παθογενειες ...αιώνων, αλλά γιατί και μονο ότι σημερα συζητάμε κάτι τετοιο ειναι κερδος.
Αυτό που εχρι χθες θεωρουσαμε ΔΕΔΟΜΕΝΟ για την πολιτική ηγεσία... τσακ σημερα συζητάμε και το αλλιως.
Καμία αλλαγή δεν εγινε ποτε απο πάνω προς τα κάτω, και κάποτε κάτι αρχιζει, και πισωγυριζει και κάνει λάθη, και εχει αδυναμιες, και...
Αλλά να αρχισει!!!!!

katerina είπε...

Τσοτσο πριν λυσουμε το ...όποιο προβλημα πρέπει ΝΑ φωνάξουμε δυνατά, να το καταλαβουμε όλοι ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Και μόνο αυτή την έννοια να εχει ειναι ΠΟΛΥΤΑ ΘΕΤΙΚΌ.

Εγραψα και παραπάνω, ότι τίποτα δεν αλλάζει μονο απο πάνω προς τα κάτω. Και ξέρεις τι θα ήταν πραγματική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Να αλλάξει η κουλτουρα μας σαν κοινωνια. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ειναι πριν και πάνω απολά δίκη μας.

katerina είπε...

Akrat μου Κράτος μπερντέ έχουμε. Ας το πουμε πια δυνατά και καθαρά για αν το κατανοησουε πριν και πάνω οι ίδιοι. Κι ίσως τότε κάτι αν αλλάξει. Συμμετοχοι ειμαστε όλοι μας.

katerina είπε...

Καλιτερε καλώς ηρθες.
Σχολαισα και στην δική σου αναρτηση και αθ το πω και εδώ.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οι θέσεις των ΓΓ και των Ε.Γ. δεν είναι θεσεις εργασίας. Κια ειναι απολυτο λάθος να αντιμετωπιζονται έτσι.

katerina είπε...

Διάβασα και αντιγραφω:

Είναι πολύ σημαντική η δέσμευση του νέου πρωθυπουργού να στελεχώσει όλες τις θέσεις «πολιτικής ευθύνης από τους γενικούς γραμματείς και τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ ως και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοσκομείο» με πρόσωπα που θα επιλεγούν κατόπιν διαγωνισμού και θα κριθούν με αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης η διακηρυγμένη πρόθεσή του του να επιβάλη το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην κομματική ιδιότητα και τη θέση του κρατικού λειτουργού ισοδυναμεί με πραγματική διοικητική επανάσταση στην Ελλάδα.

Ηρθε λοιπόν η στιγμή για τους Νεοδημοκράτες να περάσουν από το υψιπετές και αφηρημένο στο ρητό και συγκεκριμένο, από την πόζα στην πρόζα και να ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον νόμο που θα εξυγιάνει τον κρατικό μηχανισμό στην Ελλάδα
Το ευτύχημα είναι ότι αυτές οι βαθειές αλλαγές,, για να γίνουν πράξη δεν χρειάζονται λεφτά. Μόνο κότσια. Φυσικά η φανερή και κρυφή αντίσταση που θα συναντήσουν, θα είναι μεγάλη. Επειδή είναι δύσκολο στους φαύλους να υπεραμυνθούν ανοιχτά της κομματοκρατίας, θα υπάρξει κατακραυγή κατά των μεθοδεύσεων της αξιοκρατίας. «Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μηχανισμοί που να εγγυώνται την σωστή αξιοκρατική επιλογή», θα μας πουν μερικοί-μερικοί σε μια νέα εκδοχή του Σημιτικού «αυτή είναι η Ελλάδα». Πρόκειται όμως για ακραία υποκρισία διότι η κατ΄όνομα τελειοθηρία που ευαγγελίζεται αυτό το επιχείρημα δεν μνημονεύει την όποια ατέλεια του συστήματος αξιολόγησης για να την θεραπεύσει αλλά την επικαλείται για να διαιωνίσει την ευτέλεια του συστήματος ρουσφετολογίας.

Ατυχώς μέχρι σλημερα ο ρουσφετοαποδόχος μετατρεπόταν στο π(εί) και φί(λε) σε ρουσφετοδότη έτσι ώστε η δημόσια διοίκηση να στελεχώνεται εις το διηνεκές από «ημετέρους» ταγμένους να εξυπηρετούν το κόμμα με λεφτά των φορολογουμένων. Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει αυτό το αυτοδιαιωνιζόμενο σύστημα. Δουλειά όλων μας είναι να μην τον αφήσουμε να ξεχάσει την υπόσχεσή του. Δουλειά των βουλευτών της «Νέας Δημοκρατίας» είναι όχι μόνο να στηρίξουν το μέτρο αλλά και να ζητήσουν να κατατεθεί τώρα αμέσως το σχετικό νομοσχέδιο. Βεβαίως, έχοντας αποτύχει, η μάλλον εγκαταλείψει, την «επανίδρυση του κράτους» οι Νεοδημοκράτες ασχολούνται προς το παρόν με την επανιδρυση του κόμματός τους. Ωστόσο τα δύο συνδέονται. Η νέα ‘Νεα Δημοκρατία» θα πρέπει να πείσει με την εξαγγελία της νέας πολιτικής της και με το νέο πρόσωπο που θα εκλέξει ως ηγέτη της ότι εχει αγκαλιάσει με ειλικρίνεια, θέρμη και πίστη την αρχή της αξιοκρατίας την οποία ωστώρα τιμούσε στα λόγια μάλλον παρά στην πράξη. ‘Ηρθε λοιπόν η στιγμή για τους Νεοδημοκράτες να περάσουν από το υψιπετές και αφηρημένο στο ρητό και συγκεκριμένο, από την πόζα στην πρόζα και να ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον νόμο που θα εξυγιάνει τον κρατικό μηχανισμό στην Ελλάδα.

Μάρκος Δραγούμης

E[BLOG]HMENOΣ (a.k.a kaliteros) είπε...

Κατερίνα, πιστεύω οτι οι θέσεις των γ.γ και ε.γ θα γίνουν πλέον θέσεις εργασίας, εάν στελεχωθούν με ανθρώπους "εργάτες" και όχι με τυχοδιωκτικο/τεμπελο/κρυφο-κομματόσκυλα.
Αυτό ήθελα να αναδείξω και μέσα απο την ανάρτησή μου.
Πολύ ρομαντικό ακούγεται...(μάλλον γι αυτό γίνεται δύσκολα κατανοητό).

Αννη είπε...

Είναι πραγματικά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ αυτό που κάνει ο Γιώργος. Μπράβο του χίλιες φορές! Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτησή σου. Συμφωνώ (εν μέρει) και στο ότι οι μεγάλες αλλαγές δεν αρχίζουν (μόνο) από πάνω. Είμαστε όλοι έτοιμοι - απηυδισμένοι από καιρό με την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια - να δεχθούμε την αλλαγή του τρόπου πλήρωσης των θέσεων ΓΓ.

OnWine είπε...

Μιά και ο Γιωργάκης ξεκίνησε την ...επανάσταση, μιά και όλα αυτά είναι τόσο ..επαναστατικά, προτείνω κάτι επαναστατικοτερο: Να γίνεται διαγωνισμός γιά την εκλογή των Υπουργών. Οποιοι ενδιαφερόμενοι, να υποβάλλουν τα βιογραφικά τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αυτός, προεδρέυων σε μιά επιτροπή, να επιλέγει τους καλυτερους αξιοκρατικά!

Και τώρα που το ..είπα, γιατί όχι και ο πρωθυπουργός να μην επιλέγεται από ...επιτροπή αξιοκρατικά?

Ρε λεβέντες, ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ? Οι ΓΓ είναι πιά οι εφαρμόζοντες την κυβερνητική πολιτική! Δεν είναι διοικητές ανεξάρτητων ιδρυμάτων, ΔΕΚΟ, Τραπεζών κλπ. που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να παίρνουν εντολές από την Κυβάρνηση!

Είναι ΕΥΘΥΝΗ της κάθε Κυβέρνησης να επιλέγει τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ που μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική της και όχι ευθύνη ...επιτροπών, που ουσιαστικά απαλάσσουν την κυβέρνηση από την ευθύνη...

Καταλαβαίνω ότι σας έλειψε η διαφάνεια και η αξιοκρατία, αλλά κάντε λίγο κράτει... λίγο θέλει το ρημάδι να βουλιάξει!

Στέργιος είπε...

Δεν έχω παρακολουθήσει την υπόθεση γιατί την υποτιμώ είναι αλήθεια, αλλά απορώ. Βιογραφικό μπορούν να υποβάλλουν και ορκισμένοι εχθροί του ΠΑΣΟΚικού προγράμματος; Και λόγω προσόντων μπορεί να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος αυτού; Ή μήπως μόνο όσοι το ασπάζονται θα υποβάλουν; Αν είναι το πρώτο αλί και τρισαλί στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αν είναι το δεύτερο ε, ΠΑΣΟΚοι θα διαλέξουν φιλοΠΑΣΟΚους άρα ποια η διαφορά;

Καλά είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να επιλέγει ανθρώπους που δεν ασπάζονται και δεν πιστεύουν στο πρόγραμμά της για να το υλοποιήσουν; Το βλέπετε λογικό και παραγωγικό; Εσείς στη δουλειά σας θα παίρνατε έναν που δεν τη πιστεύει και ούτε θέλει να πετύχει; Βάζετε φίδι στον κόρφο σας; Εδώ μιλάμε για πολιτικές θέσεις που προϋποθέτουν φαντασία, πίστη και ενέργεια και όχι για άβουλα εκτελεστικά όργανα.

Ευτυχώς που την επιλογή δεν θα την κάνει η κομματική ηγεσία αλλά ο Πρωθυπουργός και κάποιοι υπουργοί με όσους άλλους διορίσουν. Μετά τον αποχωρισμό κόμματος – κυβέρνηση ο ΓΑΠ και οι υπουργοί δεν ανήκουν πλέον στο ΠΑΣΟΚ, άρα είναι ανεξάρτητοι που επιλέγουν ανεξάρτητα κάποιους ανεξάρτητους και ακομμάτιστους.

Πολύ ανεξαρτησία βλέπω και μου μυρίζει. Αλλά να σας πω την αλήθεια τη… πιστεύω! Ξέρω πολύ καλά ότι στο τέλος όλοι οι ανεξάρτητοι ΠΑΣΟΚοι θα βρεθούν εντελώς συμπωματικά στα καίρια πολιτικά πόστα γγ κλπ. Αυτό θα πει νέο πνεύμα. Χωρίζεις το κόμμα από το κράτος, ξεχνάς και το κομματικό πρόγραμμα γιατί είναι κομματικό και όχι κρατικό και κάνεις ότι σου κατέβει ατιμώρητα. Κάπως έτσι νόμισαν και στη ΝΔ θα ήταν τα πράγματα με την επανίδρυση αλλά τώρα ψάχνονται. Αντί να γίνουν όλοι πολιτικά υπεύθυνοι για ότι λένε και ότι κάνουν, μας πασάρουν αμερικανιές περί ανεξάρτητων κυβερνητικών στελεχών! Δεν θέλουμε ανεξάρτητους (και ανεξέλεγκτους) που αύριο φεύγουν χωρίς να λογοδοτήσουν, θέλουμε υπεύθυνους αυτό είναι το πρόβλημα.

Τελικά τι θα γίνει με τον Αλογοσκούφη; Υπέβαλε βιογραφικό για γγ του Ταμείου Εγγείων Βελτιώσεων! Θα προσληφθεί η θα λειτουργήσει αναξιοκρατικά η Επιτροπή κόβοντάς τον για τα κοινωνικοπολιτικά του φρονήματα;

katerina είπε...

Καλημέρα Καλυτερε και ...ΟΧΙ.
Οι θέσεις των ΓΓ και των ΕΓ δεν ειναι θέσεις εργασίας. Σε καμμια περίπτωση. Μην πάμε απο το ένα άκρο στο άλλο. Και για αυτό η αξιολογηση ΔΕΝ ειναι δυνατόν να γίνει μονο βάσει τυπικών προσόντων.

Ασφαλώς δεν έχω την δυνατότητα να ερμηνευσω κανέναν και πολύ περισσότερο το Γραφείο Πρωθυπουργού.
Αλλά η διαδικασία δεν μπαινει στη λογική να πει, όσοι έχουν διδακτορικό στη δημοσια διοικηση να υποβάλουν το βιογραφικό τους. Η διαδικασία λέει, πρέπει να σπάσει η λογική ότι την θεση ΓΓ ή ΕΓ την παιρνει αυτός που έχει την μεγαλυτερη προσβαση στο Κομμα.

Το άριστος δεν εχει πολλές αναγνωσεις, αλλά εχει πολλές παραμέτρους.

katerina είπε...

Αννη καλημέρα.
Παρα τις πολλες ενστασεις πάρα πολλών, προσωπικά επικροτώ την διαδικασία. Ειναι πολύ λεπτη η ισορροπία, και το έγραψα και παραπάνω πολύ ευκολα μπορεί να γυρισει σε μπουμεραγκ.

Αν αμφισβητηθεί απο την αρχή, αν κάποιοι δειξουν υπερβάλλοντα ζήλο να ανταποκριθούν σε αυτό το αιτημα της κοινωνίας για μεγαλυτερη διαφανεια, μπορεί ευκολα η μπαλατζα να γυρισει αναποδα.
Η πολιτική πάνω απο όλα σηματοδοτειται απο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ.

Και πριν φτασουμε ειτε να ουρλιαξουμε απο χαρά είτε να καταδικάζουμε συλληβδην δεδομένου ότι στην Ελλαδα, όλοι ειμαστε πάνσοφοι και παντογνωστες και ..όλοι πια ξέρουμε εκ των προτερων το αποτελεσμα, ας σταθούμε στον ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΌ της κινησης. Αυτη την στιγμη αυτό έχει σημασία. .

Και κάτι τελευταίο. Όλοι θέλουμε την αξιοκρατία, αλλά την θέλουμε για όλους τους άλλους πλην ημών.Ο καθένας μας θεωρεί ότι βρισκεται στο απυροβλητο.

katerina είπε...

Σχολιαστή με έβαλες σε δουλειά...

Βρηκα λοιπόν το δημοσιουπαλληλικό κώδικα (ο Θεός να τον κανει ...κωδικα) που φταχτηκε επι Κυβερνησεως Κωνσταντινου Καραμανλή (του εκλιποντος θείου) και που έπεσα!!!!!!!!!! Στον θείο Αχ. (Καραμανλή), υφυπουργό Προεδρίας και εμπνευστή του ...θεοπνευστου και καταπτυστου εκεινου κώδικα, που συζητουσες στο πρωτο σου σχολιο.

Ο τοτε λοιπόν κωδικας, ειναι έμα μνημείο μισαλοδοξίας και κομματοκρατουμενης διοικησης, όπου τα στοιχειώδη δικαιωματα, η στοιχειώδης διαφανεια, η στοιχειώδης αξιοκρατία θεωρουνται ΥΠΟΠΤΑ.
Το πρωτο προσόν (μάλλον και το μόνο) ήταν η «πατριωτική» δράση για την αναδειξη στην διοικητική πυραμίδα και βέβαια στην θεση του Γενικου Διευθυντή. Ποιος την κρινει την «πατριωτική δραση»; Μα ο Υπουργός. Πως; Υποθέτω με το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων . Νομιζω ότι όλοι καταλαβαινουμε τι σημαινε η «πατριωτική» δραση στο 77.

Δεν το ήξερα όλο αυτό, αλλά ειλικρινά μου άνοιξε τα ματια για το πως αντιλαμβανόταν ο θείος Καραμανλής την δημοσια διοικηση. Με έρριξε στα βαθειά, έχω βρει απιστευτα μαργαριτάρια, έχω βρει διαφορους «πολυπλοκους» και ταυτοχρονα εξωφρενικά απλοικούς τροπους αθωωσης των χουντικών διοικητικών προκειμένου να αναρριχηθούν ξανα στην θέση που η χουντα τους έβαλε και να συνεχισουν το ...εργο τους.
Ναι, τελικά πρέπει να ξαναγυρνάμε στην ιστορία και στις ...πηγές της.

Τωρα να απομυθοποιησουμε λίγο τον ρόλο των ΓΓ. Σε καμια περίπτωση δεν ειναι τίποτα περισσότερο παρα εισηγητές στον Υπουργο διοικητικών πραξεων (δηλαδή εισηγουνται στον Υπουργό αυτό που η δημοσια διοικηση θεωρεί ότι πρέπει να γινει) και αντιστροφα εκτελεστές του έργου του Υπουργού.
Αν μυθοποιηθηκε ο ρόλος του ΓΓ και του ΕΓ ειναι γιατί ο κάθε κομματικός εγκαθετος έκανε το δικό του παιχνιδι ακριβώς γιατί ειχε τις πλάτες να το κάνει. Το δικαιωμα τελικής υπογραφής που έχουν οι ΓΓ, αφορά σε καθαρά διοικητικά θέματα, όπως προμηθειες ενός υπουργειου (δεν χρειαζεται αν εισια κομματικος εγκαθετος για να υπογραψεις ποσο χαρτί τουαλετας και ποσο χαρτι φωτοτυπικου θέλει ένα υπουργείο), μεχρι άδειες υπαλληλων. Πολιτικές αποφάσεις υπογραφει ΜΟΝΟ ο Υπουργός.

Ασφαλώς και πρέπει να εισαι συμμετοχος μιας min πολιτικής πλατφορμας, αλλά αυτό σε καμια περιπτωση δνε σημαινει ότι πρέπει να εισαι υψηλοβαθμο Κομματικό στελεχος του Κομματος που κυβερνά.

Κια επειδή σε αυτήν την χωρα κάθε διαφορετικό το αντιμετωπιζουμε σαν την ανακαλυψη της πιρυτιδας, σε διαβεβαιώ Σχολαιστή και ειναι πολύ ευκολο να το επιβεβαιωσεις, σε χωρες με παραδοση Δημοκρατίας η επιλογή των ανωτατων στελεχών της Κυβερνησης γινεται με δημοσια προκηρυξη.

Έγραψα και στην προηγουμενη αναρτηση ότι μισώ και σιχαινομαι πολλά πραγματα, αλλά αν κάποιο θα έβαζα πρωτο, πάνω πάνω στην λιστα μου, θα ήταν οι δίκες προθεσεων. Αν πρέπει να μαθαινουμε απο τα λάθη μας, εγώ έμαθα ότι αυτές ειναι εξαιρετικά βλαβερές για την «υγεία». Προσωπικά αρνηθηκα κατηγορηματικά να τις κάνω, αλλά επειδή τις ...υπεστην πολύ συχνά, τις κατατασσω αβιαστα σε ευκολες, φοβικές και απολυτα στειρες πρακτικές.

katerina είπε...

Στεργιε καλημέρα Εγραψα και παραπάνω ότι κανείς δνε ανακαλυπτει την πυριτιδα. Μοντέλο που έχουν υιοθετήσει ευρωπαικές χωρες με παραδοση δημοκρατίας ειναι αυτό. Τωρα ας μην ανοιξουμε την συζητηση για την παραδοση δημοκρατίας γιατί το πως εννοω εγώ και πως εσυ την δημοκρατική παραδοση ειναι ένα θέμα για το όποιο θα τσακωνομαστε πάντα.
Θα περιμενα απο εσένα να χαιρετισεις την διαδικασία, να επισημανεις τα λάθη, και να περιμένεις να κάνεις κριτική επι των ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. Αυτή η στειρα άρνηση, αυτό το «ελα τωρα ξερουμε», αυτό το πφφφφ, ε, δεν αθ με πειραζε αν δεν ήταν η αντιμετωπιση απο όλοκληρα κομματια της ελληνικής κοινωνίας. Και ρε Στεργιε, αν τελικά τίποτα δνε μπορέι να αλλάξει, αν τελικά όλοι παραιτηθούμε απο όλα, αν σε όλα ΠΡΙΝ την πρωτη αναγνωση φτανουμε κατ’ ευθείαν στην δευτερη και στην τριτη, ε, ...τι έννοια ε΄χει γαμωτο να μιλάμε για αλλαγές; Ας γεννάμε κι ας υπάρχουν και πιο προβληματικά παιδιά. Το να μην γενναμε τίποτα με τρομάζει. Μάλλον με τρομοκρατεί για να ειμαι ακριβής.

Θανασης Ξ. είπε...

Γίνεται μάχη εδώ, καλημέρα Κατερίνα..

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Αγνοώ παντελώς την Δημόσια Διοίκηση, ποτέ δεν υπήρξα Δημ. Υπάλληλος, αλλά δεν έχει σημασία:
Προφανώς υπάρχει κάποια γραμμή όπου όφείλει να τελειώνει η Πολιτική κατεύθυνση και να αρχίζει η Διοικητική 'εφαρμογή'. Δεν έχει καμιά σημασία πώς θα το πούμε Γενικό Γραμματέα, Χαλίφη, Βεζύρη, πές το όπως θες.
Το μέτρο, λοιπόν, ουσιαστικά τι λέει: Ανοίγω την πόρτα για το νευραλγικό αυτό σημείο στον κόσμο. Πως δεν με νοιάζει πόιός είσαι, τί ψηφίζεις, αν είσαι πλούσιος, φτωχός κλπ. Με νοιάζουν μονάχα οι ικανότητές σου. Κι αν ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ είναι ΜΑΓΚΑΣ, ας σε διώξει να πάρει πάλι κομματόσκυλα.
Τί άλλο λέει το μέτρο;
Πως εσείς, παιδάκια του κόμματος που ίσως ελπίζατε, περάστε απ' την ιστοσελίδα please...

Θα δείξει παιδιά και η εφαρμογή. Πάντως σαν κίνηση είναι θετική. Είπαμε να λέμε καμιά φορά και κανένα 'μπραβο'...

katerina είπε...

Θανάση ειμαιπάντα της άποψης ότι πρέπει να τινάζεις τα λιμνάζοντα νερά. Κι ας πάει η πετρα στον πάτο... Αλλά να τα ταράζεις...