Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το καμάρι του κιοτή





Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει
το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι.
Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες
με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.
Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι
και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί
προσμένουν κάτι νέο να φανεί.


Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
σαράντα με το λάδι και το ξύδι
κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.


Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί
.

Ιάκωβος Καμπανέλης

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπα! Και κομμουνίστρια τώρα!

Τύφλα να έχει η Κανέλλη!

Δεν καταλαβαίνεις ότι προπαγανδίζεις τα δίκια αυτών που δεν θέλουν να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ;

katerina είπε...

Γεια σου Ανωνυμε.

Στο ορκιζομαι Ανωνυμε,να μωρέ, δεν ξέρω και που να σου ορκιστώ. Μωρέ... άντε στην κουκουλα που φοράς, αυτά που θα αλλάξουν δεν τα θελεις ουτε καν εσυ.

Swell είπε...

Αν ήταν τσίρκο η κυβέρνηση θα βλέπαμε και κάτι ευχάριστο. Μεγάλα θηρία (Πάγκαλος και Βενιζέλος), κλόουν (Παπακωνσταντίνου, Δρούτσας). Δυστυχώς όμως, Κατερίνα μου, οι "φίλοι μας" αποτελούν εσμό μαθητευόμενων μάγων. Καλό σου βράδυ!

katerina είπε...

Την μετεωρη ερωτηση μου στην έχω πει Swell.
Πολύ ηλίθιοι για εφιάλτες, πολύ εφιάλτες για τόσο πολύ ηλίθιοι.

not_me είπε...

δεν καταλαβαινω ποσο μαζοχες πρεπει να ειναι καποιοι για να συνεχισουν να διαβαζουν ενα blog και καποιον που θεωρουν τοσο σκαρτο !

Ρε μπας και αυτος ειναι ο λογος που γουσταρουν ολοι αυτοι το ΔΝΤ ???

Εντασσεται στα πλαισια μιας γενικοτερης sadomazo καταστασης???

τι να πω.....

de profundis είπε...

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

katerina είπε...

George, ...τα είπαμε. Εγώ καταλαβαινω.

Το διαδικτυο και το blogging με έμαθαν πολλά. Ή μάλλον μου επιβεβαιωσαν πολλά, απο όσα ήδη...ηξερα.
Ένα απο αυτά και μάλλον το πιο σημαντικό ήταν αυτό που σου είπα. Ο ..."κακός" της ιστορίας, είναι ο φοβισμένος, με έντονο αισθημα κατωτεροτητας που ...το υπερβάλλει σαν αισθημα ανωτερότητας, ο πνιγμένος στο όποιο κλουβί της όποιας ζωής, ο θυμωμένος με τον εαυτό του, που παλευει να εκτονώσει τον θυμό του γυρω τριγυρω γιατί δεν αντεχει την εικονα του, και πάρα πολυ συχνά ο πονεμένος. Παλευει να κάνει ντορο, παλευει να κάνει αισθητή την παρουσια του, προβοκάρει και επιτιθεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για να κάνει ντορο, φωνάζει "ας με προσεξει κάποιος επιτέλους σε αυτή τη ζωή".

Ο ..."καλός" της ιστορίας ειναι γεναιοδωρος γιατί ειναι χορτατος, δίνει γιατί ...έχει, έχει πάρει,έχει εισπραξει σε αυτη τη ζωή απο άλλους, συμφωνεί ή διαφωνεί με επιχειρηματα, σωστά ή λάθος, έχει το θάρρος της γνωμης του, επιμένει και συνηθως διεκδικεί το δίκιο της γνωμης του.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κακοι και κακοι. Πιστευω ακραδαντα ότι οι λέξεις "κακος" και "καλός" είναι μια πολύ απλοική ερμηνεια, μια απλοική προσεγγιση, του νηστικου και του χορτατου, του τσιγκουνη και του γενναιοδωρου, αντιστοιχα.

Ελπιζω ότι σου απαντησα George. Και όχι κανείς στην πραξη δεν πιστευει ότι η λύση του ΔΝΤ, ειναι ουτε καλή, ουτε μονοδρομος.

katerina είπε...

De profundis, τα λέμε....

Υπνος νωρίς, καλή διατροφή, περιορισμός του τσιγάρου, ηθικόν ακμαιοτατον. Εχουμε αγωνα μεθαυριο.

ELvA είπε...

''Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτει!''
Καλησπερα φιλη Kατερινα! Πολυ σωστα τα λεει ο Καμπανελλης, αλλα τι να πεις για καποιους που δε λενε να κουνησουν απο το καναπε τους; Τοσο ευχαριστημενοι απο τη ζωη τους και το τροπο ζωης τους αραγε ειναι;
Τοσα λιγα λοιπον θελουν απο τη ζωη τους; Τους λυπαμαι...

de profundis είπε...

για τα δυο πρωτα να εισαι σιγουρη για τα αλλα δυο δεν υποσχομαι τιποτα χλωμο το βλεπω

katerina είπε...

Elva μου καλη σου μέρα. Θα διαφωνήσω μαζί σου.

Νομίζω ότι κανείς δεν ειναι αραχτός στον καναπέ του. Υπάρχει η μεγάλη η τεραστια πλειοψηφία του ελληνικου (και όχι μόνο) λαου που ανησυχει,αγκομαχά, θυμώνει και για μένα δεν εχει και μεγάλη σημασία αν βγαινει στο δρόμο ή αν κάθεται στην άκρη του καναπέ και τρωει τα νυχια του βλέποντας την καταρευση της ζωής του, της χώρας του, του μέλλοντος του.

Δεν μπορουμε να παραγωνρισουμε το ιστορικό γεγονός ότι σε περιόδους μεγάλης κρισης, μεγάλη μεριδα του κόσμου μαζευεται στο καβουκι της, και ειτε προσπαθεί να αποκωδικοποιησει , είτε πιστευει ότι θα διασωθεί προσωπικά, ειτε ακόμα ακόμα δεν πιστευει στην δυναμική που μπορεί να έχουν οι κινητοποιησεις. Το τοπίο ειναι κλειστό απο παντου, μην το ξεχνάμε και μην το παραβλέπουμε αυτό..

Αυτήν την πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου, προσωπικά δνε την ειδα ποτε απεναντι. Την ειδα πάντα ΜΑΖΙ. Ο κάθε πολιτης, εχει το δικό του timing, τις δικές του προσλαμβάνουσες, την διθκή του ιστορια, την δική του οπτική, τοςυ δικους του φόβους. Το έχω ξαναγραψει, ο ...Λαός δεν ειναι ΕΝΑΣ κυριος. Ο Λαός ειναι συνισταμένη εκατομυριων οπτικών.

Υπάρχει και μια μικρή μερίδα που ασφαλώς και θα οφεληθεί τα μεγιστα και απο την κριση και απο το ΔΝΤ. Περιουσιες θα αυξηθούν, μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι κρισεις δημιουργουν το καλυτερο επενδυτικό περιβάλλον για κάποιους. Τεραστιες, φτηνές ευκαιριες θα αναδυθούν, παρα πολλοι πονταρουν και στο φτηνο εργατικό κόστος, στην καταβαραθρωση εργατικών δικαιωμάτων, στην μειωση στο μισό των αποζημιωσεων απολυσης, στην καταργηση της εργατικής διαιτησίας, στο τέλος των συλλογικών συμβάσεων. Είναι προφανές ότι κάποιοι θα κερδισουν και μάλιστα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ.

(συνεχίζεται)

katerina είπε...

Τέλος ειναι και η μικρή μερίδα των επαγγελματιών υπερασπιστών. Με τον ίδιο τρόπο, συχνά παντελώς ανορθολογικό, φτηνο και λαικιστικο, θα υπέρασπιστουν τα όποια αφεντικά έχουν. Δεν ειναι καινουργια ιστορία αυτή. Υπήρχαν πάντα, θα υπάρχουν πάντα. Προσωπικά του λέω υπεργολάβους μικρόυ κόστους, έναντι ταπεινου και ελαχιστου αντιτιμου ή οφιτσίου, θα περιφερουν χαμερπώς το μαξιλαρακι με το στεμμα του εκαστοτε βασιλέως.

Αλλά μην κάνουμε το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ, να πιστευουμε ότι όσοι έχουν και εκφραζουν τις όποιες αντιθεσεις ή μη συμμετοχή στις κινητοποιησεις ανήκουν σε αυτές τις δυο τελευταιες κατηγορίες. Ο κόσμος, οι πολιτες (δεν μου πολυαρεσει η εκφραση...λαός) έχουν και τους απολυτα σεβαστους φόβους τους, και τις όποιες επισης απολυτα σεβαστές ελπιδες τους, εστω αν προσωπικά τις θεωρώ φρουδες.
Ξερεις πως το βλέπω εγώ; Σαν να ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις μια χειρουργική επεμβαση, αλλά θέλεις να πας και σε έναν άλλο γιατρό, να παρεις και μια άλλη γνωμη, ελπιζεις ότι το ιατρικό προβλημα θα λυθεί με κάποιο τρόπο απο μόνο του, κάτι θα γινει, κλπ. Απολυτα ανθρωπινα, απολυτα κατανοητά και πάνω απο όλα απολυτα σεβαστά όλα αυτά.

Αλλά με όλο αυτό τον κόσμο, ειμαστε ΜΑΖΙ. Όχι χωρια.

ELvA είπε...

Καλημερα Κατερινα μου.Καταλαβαινω το σκεπτικο σου και εν μερει συμφωνω με την αποψη οτι υπαρχουν πολλα ατομα που ενω αγανακτουν δεν το εκφραζουν εμπρακτα, αλλα υπο τις σημερινες συνθηκες και ασχημες καταστασεις στη χωρα, πια, μεσω του ΔΝΤ κλπ ξενων επιτελειων, νομιζω οτι οσοι δεν ενημερωνονται και προτιμουν τον.. ωραιο τους καναπε :) τελικα ειτε δεν εχουν λογους να αγανακτουν, οποτε μιλαμε για αλλη κατηγορια πια,ειτε λογω προσωπικης αδρανειας, χαμηλης μορφωσης κλπ, κλπ δεν καταλαβαινουν το δικο τους συμφερον. Εγω μιλαω για κατηγοριες ατομων που γνωριζω και ενω εχουν ολους τους λογους να βρισκονται καθημερινα στο δρομο και να διαδηλωνουν,(γιατι ισως και να απολυθουν συντομα)αυτοι προτιμουν να κανουν πλακιτσες με τις παρεες τους γι αυτα που ακουνε....Φυσικα και ειναι σεβαστες οι αντιδρασεις τους αυτες, αλλα δεν νομιζω οτι ετσι συνεισφερει κανεις σαν πολιτης, οπως λες, στο να βελτιωσει καποια πραγματα στη χωρα του το μελλον της οποιας θα πρεπει αλλωστε και αυτοι να βλεπουν οτι διαγραφεται μελανο και γι αυτους, αλλα κυριως για τα παιδια τους. Αν αυτα δεν απασχολουν καποιους, τοτε παω πασο και ας τους αφησουμε να χαρουν τον καναπε τους! ;))

Στέργιος είπε...

Σ’ αυτή τη χώρα δεν έλειψαν ποτέ οι Πνευματικοί Άνθρωποι. Έλειψαν οι Πολιτικοί Άνθρωποι.

Και τι να πούμε στο λαό περισσότερα από τον Μ. Ελευθερίου για τους πολιτικούς που τον κυβερνούν και τον καταδυναστεύουν ;


«Κρυφά και φανερά σ’ ακολουθούνε
οι συμμορίες κι οι βασανιστές
και ψάχνουν μέρα νύχτα να σε βρούνε
μα δεν υπάρχει δρόμος να διαβούνε
γιατί ποτέ δεν ήταν Ποιητές
το χώμα που πατούν να προσκυνούνε»!

Ανώνυμος είπε...

εγω πιστευω οτι σε μια εποχη οπου τα εκλογικα αποτελεσματα , οι "δημοσκοπησεις" κλπ στηριζονται στην οπισθοδρομιση , στην αμορφωσια και στη ανυπαρξια της "διανοησης" το να υπαρχουν μπλοκ οπως το δικο σου που παραγουν ιδεες ειναι παρα πολυ θετικο. οι ιδεες , διαβασα καπου δεν αποτελουν νοητικα ευρηματα αυτου που τις γραφει , παραγω μιαν ιδεα σημαινει κανω νοητη μια προυπαρχουσα κατασταση σε ενα πληθος ανθρωπων προκειμενου να οδηγηθουν σε μια συγκεκριμενη πραξη . συνεχισε καλο μεσημερι γιωργος-λευκαδα

katerina είπε...

Elva μου θα σου απαντησω με ένα κλισεδιαρικο παραδειγμα.

Όταν γινεται μια απεργία για ικανοποιηση ενος αιτηματος- ας πουμε έστω οικονομικου, αν το αιτημα ικανοποιηθεί αφου οι απεργοι έχουν χάσει πολλά μεροκάματα, ατελειωτες ώρες στο δρομο, στο λιοπυρι, στη βροχή και ...ΑΣΦΑΛΩς στα δακρυγονα και στις σφαλιαρες των ΜΑΤ, τα χρηματα τα παιρνουν ΚΑΙ οι απεργοσπάστες.

Ετσι είναι, έτσι παιζεται το παιχνιδι της Δημοκρατίας.

katerina είπε...

Στεργιε καλησπέρα. Αυτο εναι και το μόνο που παραγει αυτη η χωρα. Πνευματικους ανθρωπους.

Δεν αθ τοςυ βρεις ευκολα στα κανάλια, στο γυαλί, στις φυλλαδες και στα περιοδικά ποικιλης ύλης, αλλά αυτός ο τόπος παρηγαγε ΠΑΝΤΑ πολύ περισσότερο πολιτσμό απο όσο μπορουσε ή του επιτρεπόταν να καταναλώσει.

Στις μέρες μας δε, περισσότερο παρά ποτε, δεν του επιτρεπεται να έρθει καν σε επαφή. Αυτό που προβάλλεται για μαζική καταναλωση, ειναι ότι χειροτερο σκουπίδι, λιγδερο και βρωμερο φτυσμένο αποφαι, υπήρξε ποτε.

Και μια και το έφερε η κουβέντα. Δεν τραβάω κανένα ζόρι ουτε με τις Τζουλιες, ουτε με τις Μενεγάκες, ουτε με κανέναν όλο αυτό το συρφετό. Αλλά ...αναγουλιαζω, ΘΥΜΩΝΩ όταν σκεφτομαι ποσα παιδιά μεγαλώνουν πιστευοντας ότι αυτό που δείχνει το γυαλί, ειναι η κουλτουρα αυτου του τόπου.

Καλά κάνει και γυρνάει η Τζουλια τσοντες, καλά κάνει και τις αγοράζει ο κόσμος, καλά κανει και χωριζει ή παντρευεται η Μενεγάκη, αλλά αν διαβάσεις πόσες ώρες (μετρηση χρόνου) ανακυκλωνεται στο γυαλί όλο αυτό, το μηνυμα που παιρνεις, ειναι τι θεωρειται ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΌ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, για την Ελλαδα. Και θα επιμεινω μεχρι αν βγαλει ο ήλιος κέρατα, οι ραδιοτηλεοπτικές συχνοτητες ειναι ΔΗΜΟΣΙΟ αγαθό.

Αυτό το ΔΗΜΟΣΙΟ αγαθό εκπορνευουν οι Κυβερνητες μας, για τζαμπα διαφHμιση και πολλή προπαγανδα.

katerina είπε...

Γιωργο με κάνεις και κοκκινιζω.
Σε ευχαριστω πολυ πολύ.

Πάω να ριξω λίγο νερό στο προσωπο μου, και να πω στον καθρεφτη, μην τολμησεις να καβαλήσεις αυτό που βλέπεις Κατερίνα.

Ευχαριστω.

Kirki είπε...

"Η Ελλαδα από μαύρο πρόβατο σιγά σιγά γινεται ένα μοντέλο προς μίμηση του πώς πρέπει να προχωρήσουν και οι άλλες χώρες"!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δημήτρης Δρούτσας-υπουργος εξωτερικων του ελληνικού λαού,σήμερα στο Φλας

An exete xrono akoyste ki ayto.
http://www.youtube.com/watch?v=49Z1iMZGmwk
Axizei.Erxetai kai apergia...gia na mhn pistevoume ayta poy mas lene ta kanalia.Oti den katafernoyme tipote.Para polla katafernoyme

celin είπε...

Κατερινα,συμφωνω με σενα κ τον Στεργιο,υπαρχουν πνευματικοι ανθρωποι,πολιτικοι δεν υπαρχουν.
Αλλα το κακο ειναι οτι τα καναλια της υποκουλτουρας δεν τους προβαλλουν.
Κ -διχως να ειναι αυτο ηθικολογια-νομιζω οτι γινεται τεραστια ζημια στη νεολαια,η οποια υπνωτισμενη απο Τζουλιες κ Σταρ,προβατοποιειται,συντηρητικοποιειται
να στο πω κ αλλιως
ακομα κ τα μεσημεριαναδικα ουσιαστικα την ακροδεξια ιδεολογια κ τη συντηρητικοποιηση υπηρετουν,απο τη μια δωστε τσοντα στον λαο κ απο την αλλη,ταξις κ ηθικη κ καταδικη της Αριστερας.

Αλλα να μη τα ριχνουμε ολα σε αυτους.Ευθυνες δεν εχει μονο ο λυκος,αλλα κ το προβατο που δε τρεχει να γλυτωσει απο τα δοντια του.Αλλωστε υπαρχει κ αυτη η φραση του Σεξπηρ,που την επαναλαμβανω πολλες φορες,"ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΥΚΟΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΡΟΒΑΤΑ"

Επομενως?
επειδη με εχει πιασει το πεσσιμιστικο μου σημερα-μην ανησυχεις,θα μου περασει!-,στο τελος τελος,καθε λαος παιρνει κ αυτο που του αξιζει.
Γιατι αν η μειοψηφια που αντιστεκεται,δε γινει πλειοψηφια,τοτε δε θα μας φταιει κανενα ΔΝΤ

Ρήγας είπε...

Αχ Κατερίνα... Το μεγάλο μας τσίρκο... "αρνιέμαι να 'χω σκέψη που σωπαίνει..."
Ωραία ανάρτηση, ωραίος κι ο διάλογος που την συνόδεψε...